Angličania s novým trénerom, ale bez Lamparda

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Anglických futbalistov povedie do bojov na EURO 2012 nový kormidelník Roy Hodgson, hoci postup z kvalifikácie vybojoval Talian Fabio Capello. Na Britských ostrovoch vládne striedma nálada, veľkohubé reči v minulosti nepriniesli svetoborné výsledky na vrcholných podujatiach, no účasť vo štvrťfinále by mala byť pre Albión samozrejmosťou.

Pre zranenie stehna bude absentovať aj Frank Lampard. Stredopoliar londýnskej Chelsea si na tréningu natiahol sval a lekári po vyšetreniach vylúčili jeho štart na šampionáte. A to už Albionu vypadol pre zranenie aj Gareth Barry. "Je to pre náš tím veľká rana, po Garethovi Barrym sme prišli o ďalšieho skúseného hráča. Frank nám bude v skupinovej fáze veľmi chýbať. Na EURO sa tešil a v posledných týždňoch sa dostal do dobrej formy. Nebude ľahké ho nahradiť," povedal na margo Lampardovho zranenia Hodgson.

Na šampionát napokon pocestuje aj stopér John Terry. Kouč sa rozhodol nominovať ho aj napriek tomu, že po skončení EURO čaká na obrancu súdny proces vo veci rasistických urážok na adresu obrancu Queen's Park Rangers Antona Ferdinanda. Kanonier Wayne Rooney sa dostal medzi "vyvolených" napriek tomu, že nebude môcť nastúpiť v prvých dvoch zápasoch, pretože si bude odpykávať medzinárodný dištanc za červenú kartu v kvalifikačnom dueli proti Čiernej Hore. Kapitánom Albiónu sa stane jeden z dvojice Steven Gerrard a Scott Parker, meno hráča s kapitánskou páskou ohlási kormidelník neskôr.

"Pre mňa je najdôležitejšie, aby mužstvo ťahalo za jeden koniec povrazu. Nestrpím v ňom hviezdne maniere, ale je pravda, že hráčov ako Terry a Rooney potrebujeme. Nebude ľahké postúpiť zo skupiny, ale iný cieľ mať nemôžeme. Verím, že hráči zo seba vydajú maximum a naši fanúšikovia to ocenia," povedal Hodgson.

Anglicko hrá na európskom šampionáte v skupine s Francúzskom, Švédskom a domácou Ukrajinou.

ANGLICKO

riadiaci orgán: Anglická futbalová asociácia (založená 1863)

web: http://thefa.com

vstup do FIFA: 1905

vstup do UEFA: 1954

dresy: biele

účasti na ME: 8

najväčšie úspechy: majstri sveta 1966, 3. miesto na ME 1968, semifinále ME 1996

postavenie v rebríčku FIFA: 7. miesto

tréner: Roy Hodgson

postup na ME: víťaz G-skupiny

najznámejší hráči: John Terry (Chelsea Londýn), Ashley Cole (Chelsea Londýn), Steven Gerrard (Liverpool), Wayne Rooney (Manchester United)
 

Vyberte región